Salut la toți! Aș dori să prezint macheta mea de hîrtie/carton al tancului T-55A (revista GPM - 264) scara 1/25.
Informație despre prototip:
T-54 și T-55 au reprezentat o serie de tancuri principale de luptă proiectate în Uniunea Sovietică. Prototipul tancului T-54 a apărut în luna martie a anului 1945, chiar înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. T-54 a intrat în producție în 1947, devenind principalul tanc folosit de formațiunile blindate ale Armatei Roșii, ale țărilor Pactului de la Varșovia și a altor țări aliate cu URSS. Seria de tancuri T-54/55 reprezintă cel mai numeros tanc din istorie. Numărul total de vehicule construite variază între 86.000 și 100.000 de tancuri.
Tancurile T-54/55 au fost înlocuite de către T-62, T-72, T-64 și T-80 în cadrul armatei sovietice (armata rusă, după 1991), însă ele sunt folosite în prezent de aproape 50 de țări, fiind modernizate cu echipamente sofisticate. Seria de tancuri T-54/55 a fost utilizată în numeroase conflicte armate apărute spre sfârșitul secolului XX.
Date Tehnice:
Tip - Tanc principal de luptă Loc de origine - Uniunea Sovietică Uniunea Sovietică Istoric operațional În uz - 1950-prezent Istoric producție Proiectant - Morozov (T-54) OKB-520 (T-54A și restul modelelor) An proiectare - 1945 Producător - KhPZ, UVZ (URSS), Bumar-Łabędy (Polonia), ZTS Martin (Cehoslovacia) An producție - 1946–81 (URSS) 1956–79 (Polonia) 1957–83 (Cehoslovacia) Bucăți construite - 86.000 -100.000 estimativ Date generale Greutate - 39,7 tone Lungime - 6,45 m Lățime - 3,37 m Înălțime - 2,40 m Echipaj - 4 Blindaj - 200 mm turelă 99 mm cutia blindată Armament principal - tun D-10T 100 mm țeava ghintuită Armament secundar - 2 mitraliere SGMT 7.62 mm o mitralieră antiaeriană DShK 12.7 mm Motor - model V-55, 12 cilindri, diesel, 581 CP (433 kW) Putere specifică - 14,6 CP/t Suspensie - bară de torsiune Gardă la sol - 0.425 m Capacitate rezervor - 961 litri Autonomie - 501 km 600 km cu butoaie suplimentare Viteză maximă - 55 km/h
Despre machetă: Scara 1/25. Macheta a fost făcută din revista GPM - 264 scanată. Deci nu este original. Totul a fost printat cu o imprimantă laser color pe hârtie 200g/m^2 (Vatman Goznak). Nu știu din ce motiv, paginile imprimate aveau culoarea distorsionată. Din această cauză am hotărât să construiesc macheta cu o revopsire completă. Durata de construcție sa întins pe o perioadă de aproape 2 ani, cauzată de pauze mari a câteva luni din lipsă de timp. Track-urile sunt asamblate manual. Țeava tunului se mișcă pe verticală, turela se rotește. Restul elementelor nu se mișcă. Semne și inscripții de identificare nu am reușit sa fac manual. Totul a fost vopsit cu periuța. Urme de uzură practic lipsesc, numai au fost prăfuite elementele de suspensie si accentuate relieful detaliilor.
Materiale folosite: Hârtie 80 g/m2 Hțrtie 200 g/m2 Vatman Goznak Carton 0.5mm Carton 1mm Sârmă diferite diametre Ace de siguranță Plasă pentru insecte Vopsea acrilică Tamiya Vopsea acrilică Zvezda Vopsea acrilică Decola Lac Acrilic Mat Sonnet Pastel Olki Art Creion simplu
Foto:
T-55A 1/25
Deoarece macheta va merge drept cadou, am confecționa și o mică vitrină pentru ea. Acvariul a fost făcut la comandă (90 lei), dimensiuni 18x18x40 cm. Suportul l-am făcut singur acasă dintr-o bucată de lemn (5 lei la ICAM).
Aștept păreri și critici.
Mulțumesc de atenție
Сообщение отредактировал ruseri - Суббота, 03.03.2012, 15:17
Mie mi-o placut foarte mult! Super!!! Din seria tankurilor, care au fost emise dupa razboi, mie inca im place T-44, daca nu ma gresesc - baza e una si pentru T-44, T-54, T-55.
Ar fi foarte bine, daca Dvs. veti aduce modelele voastre la expozitie urmatoare!
Dr_Pirogov, Modelele mele sunt la expozitie (Aston Martin DBR-9, MAN TGA si tomberonul de gunoi). Tancul l-am finisat doar saptamina trecuta. Nu am reusit sa-l gatesc spre inceputul expozitiei. De acum data viitoare!
Сообщение отредактировал ruseri - Суббота, 03.03.2012, 17:13
Снимаю шляпу. Просто супер,детализация отличная, траки просто супер. Это наверное, по моему мнению, самая красивая модель, из бумаги что я видел!!! Чем выше цель человека, тем выше его деяния, тем лучше человек.